x

Zoek resultaten

Loading...


Op deze pagina worden verschillende huidproblemen behandeld. Hieronder een opsomming van deze huidproblemen.


Verouderende huid

Wat is huidveroudering?

Wanneer een mens ouder wordt verandert de huid. De huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan. Behalve het natuurlijke verouderingsproces bestaat ook de extra snelle huidverandering door overmatige blootstelling aan zonlicht. In het Engels wordt dit ‘photoaging’ genoemd.

Hoe verloopt de normale huidveroudering?

De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe.
Verouderende huid is
 • dun
 • kwetsbaar 
 • slap (verlies van elasticiteit) 
 • droog

Deze kenmerken zijn het gevolg van de volgende processen:

 • de opperhuid (epidermis) wordt steeds dunner
 • de lederhuid (dermis) verandert: 
  • vermindering van bloedvaten in de huid 
  • vermindering van bindweefsel (collageen) en elastine vezels 
  • vermindering van aantal talgklieren (ook afname functie talgklieren). Dit veroorzaakt een droge huid.

Door vermindering en verbrokkeling van de elastine vezels verliest de huid zijn elasticiteit. De verouderende huid vertoont dan rimpels en het typische ‘sigarettenpapier’ aspect: talloze kleine, ondiepe rimpeltjes die verdwijnen door de huid iets op te rekken.

Goedaardige 'aangroeisels'
Tijdens het verouderingsproces kunnen allerlei soorten ‘aangroeisels’ op de huid ontstaan. Bekende zijn:

 • ouderdomswratten (verrucae seborrhoicae)
 • en gesteelde fibromen (vooral in de nek) 
 • zonnevlekken of levervlekken (lentigo)

Omschrijving Fibromen

Fibromen zijn veel voorkomende goedaardige huidgezwelletjes. Medische termen zijn fibroma molle (= weke fibromen) , fibroma pendulans (= gesteelde fibromen) of skin tags (= huid aanhangsels). Gewone benamingen zijn "wild vlees" of "steelwratjes". Fibromen komen voornamelijk bij volwassenen voor.

Hoe ontstaan Fibromen?
Het is nog onduidelijk hoe deze fibromen ontstaan. Er bestaat wel enige relatie met overgewicht en hormonen (ontstaan vooral na de menopauze).

Wat zijn de verschijnselen van fibromen?
We zien weke, huidkleurige gezwelletjes die overal op de huid kunnen voorkomen. Vooral bij adipeuze postmenopauzale vrouwen kan men soms tientallen kleine of grotere gesteelde huidkleurige of lichtbruine gezwelletjes (fibromen) zien in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen.

Hoe wordt de diagnose van fibromen gesteld?
Op het klinische beeld. Aanvullend onderzoek voor fibromen is niet nodig.

Wat kunt u zelf aan fibromen doen?
U kunt niets doen om het ontstaan van deze wratjes (fibromen) te voorkómen.

Hoe verloopt de veroudering door expositie aan zonlicht (photoageing)?

Ultraviolet straling in het zonlicht brengt veel schade toe aan de huid.

 • Ultraviolet licht is een beruchte ‘sloper’ van elastine vezels en bindweefsels. Het licht breekt het elastine in vele kleine stukjes, net zoals een gewoon elastiekje dat na langdurig in de zon te hebben gelegen bros wordt en bij oprekken vrijwel direct breekt. Veelvuldige blootstelling aan zonlicht geeft dus versnelde afbraak van elastine in de huid en eerdere en meer uitgebreide rimpelvorming.
 • Ultraviolet licht kan ook schade toebrengen aan een ander soort eiwit: het DNA. DNA is de drager van het erfelijk materiaal en de codes voor alle processen in de cel. Sommige van deze DNA-beschadigingen leiden tot huidkanker. 
 • Ook couprose kan door zonlicht verergerd worden.

Is roken slecht voor de huid?

Een andere, zeer belangrijke oorzaak van huidveroudering is roken. Door roken kan elastine en bindweefsel worden afgebroken en eerder rimpelvorming ontstaan. Het resultaat is een zogenaamd 'rokersgezicht'. Bovendien verhoogt roken de kans op de ontwikkeling van huidkanker.

Het effect van roken op je huid

Dat roken niet goed voor u is, weet u inmiddels wel na talloze reclamecampagnes. Maar dat het ook je huid alles behalve goed doet, wordt over het algemeen niet zo benadrukt. Op zich misschien logisch, want het visuele effect op de huid vallen een beetje in het niets bij alle andere mogelijke ‘bijwerkingen’, maar toch, iedere vrouw wil een mooie huid hebben en ook blijven houden. Wat doen sigaretten met uw huid en wat kunt u er aan doen (behalve stoppen met roken)?

Samen met het veel te lang blootstellen van de huid aan de zon en hard werken is roken één van de dingen die erg slechte gevolgen hebben voor de huid. Wanneer u éénmaal aan een sigaret trekt, worden al meer dan een triljoen minuscule roetdeeltjes in onze longen opgenomen, waarvandaan ze vervolgens via een ontstekingsreactie door het hele lichaam verspreid worden. Roken kan een ‘rokersgezicht’ in de hand werken. In 1985 werd dit woord in de medische encyclopedie opgenomen. De kenmerken van een ‘rokersgezicht’ of ‘rokersgelaat’, dat mensen ouder laat lijken dan ze in werkelijkheid zijn, zijn als volgt te beschrijven:

 • Lijnen of rimpels over het gezicht, voornamelijk verzameld bij de boven- en onderlip en/of in de ooghoeken, diepe lijnen bij de wangen en mondhoeken en/of talloze (donkere) lijntjes op de wangen en onderkaak
 • Een grijs, vaal en kleurloos gezicht, zonder een gezonde look op de wangen. 
 • Een ingevallen gezicht, waarvan de huid wat transparant begint te lijken en de contouren van het gezicht duidelijk in doorkomen

Voedingstekort voor uw huid
Sigarettenrook bevat meer dan vierduizend giftige stoffen, waarvan het merendeel direct door het bloed wordt opgenomen en wordt getransporteerd naar de bovenste huidlaag. Daar heeft het dus ook meteen zijn uitwerkingen op. Bovendien slippen de aders in de bovenste huidlaag dicht wanneer u rookt, waardoor er minder of geen zuurstoftoevoer kan plaatsvinden. Hierdoor wordt ook het percentage collageen in de huid vermindert, wat er normaliter voor zorgt dat uw huid stevigheid en flexibiliteit behoudt.

Roken zal uw huid ook dunner maken. Omdat de huid de schadelijke roetdeeltjes vasthoudt, kunnen vitamines minder snel doordringen in de huid. De verstopte poriën en verkleinde aders kunnen de huid niet voorzien van belangrijke stoffen en van zuurstof.

Effecten op uw lichaamsbouw
Sommige mensen hoef je niet met een sigaret in de hand te zien om te weten dat ze roken. Ook voordat ze hun mond open hebben gedaan om eventueel met een zogenaamde rokersstem te spreken of nog voordat je hun ‘rokersgezicht’ hebt gezien, kan men al aan hun postuur afleiden dat ze roken. Rokers hoeven niet per definitie dunner te zijn dan niet-rokers, maar roken brengt wel een verandering in het hormonenstelsel met zich mee. De klieren die hormonen afscheiden kunnen beïnvloed worden door de inname van de rook, waardoor de verhouding tussen de taille en heup kan verschillen ten opzichte van die van een niet-roker.

Wanneer het roken zijn uitwerkingen heeft op het lichaam, zal het lichaam een appel-vorm krijgen. Denk hierbij aan dunne benen en een vrij ronde buik, met een ronde aanzet aan de onderkant. Dit komt voort uit het anders opslaan van vet bij een roker. Vet gaat niet in de benen zitten, maar nestelt zich rond de broekrand. Hierdoor kan zelfs een bolling ontstaan op de plaats waar de heup overgaat in de taille, iets wat vooral bij niet-rokende vrouwen niet gebruikelijk is.

Wat kan men er tegen doen?
Wat doet u aan al deze vervelende bijverschijnselen? In de eerste plaats kan men natuurlijk stoppen met roken. De zuurstof- en collageenniveaus in de huid kunnen in ieder geval worden aangevuld door middel van speciale behandelingen in ons anti-aging Centre. Ook is er de mogelijkheid te kiezen voor een crème met een hoog vitamine C gehalte. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van collageen.
Vraag in ons Centre naar alle methodes om deze vorm van huidveroudering tegen te gaan!


Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gelaat, soms vergezeld van puistjes. Het komt voor bij volwassenen vanaf het 30e levensjaar. Het wordt algemeen gezien bij mensen afkomstig uit noord-west Europa, vooral bij Engelsen, Schotten, Ieren, Nederlanders, Belgen en Fransen.
De karakteristieke kleine haarvaatjes op de wangen (teleangiectasieen) staat bekend als couprose. Rosacea kan gepaard gaan met puistjes en wordt daarom ook wel acne rosacea genoemd, hoewel het met echte acne weinig te maken heeft.

Rosacea wordt in enkele stadia onderscheiden:

 • Stadium 1
  • blozende wangen: de roodheid houdt (in tegenstelling tot gewoon blozen) soms uren aan 
  • op de wangen worden zeer kleine haardunne vaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen (teleangiectasieen) 
  • prikkende, soms pijnlijke sensaties in het gelaat na blootstelling aan wind, matige kou of na het wassen van het gezicht.

 • Stadium 2
  • er ontstaan rode bultjes (papels) en puistjes (pustels), vooral op de wangen, neus en kin, maar soms in het gehele gelaat. 
  • De porieën in de huid worden beter zichtbaar. 
  • Er kunnen bij onderzoek geen bacterieen worden aangetoond, dit in tegenstelling tot andere met puistjes gepaard gaande ontstekingen.

 • Stadium 3
  • er ontstaan grotere pustels en dikke rode schijven (infiltraten) in de huid 
  • de huid verruwt, ook de contouren van het gezicht veranderen. 
  • uiteindelijk kan door combinatie van een aantal processen de huid dik en pasteus worden: dit wordt ‘phyma’ genoemd. De bekendste vorm hiervan is rhinophyma: een verdikking van de neus.

 • Rosacea van de ogen

Ook de ogen kunnen meedoen met het rosacea proces. Het komt vaker voor dan wel wordt gedacht. Heel typisch is de klacht van het ‘zandkorrel’ gevoel: alsof er voortdurend een zandkorreltje in het oog zit. Het meest komt rosacea van de oogleden voor (blepharitis). Sommige mensen hebben zelfs alleen een blepharitis en geen rosacea in de rest van het gelaat. Ook andere delen van de ogen kunnen ontstoken raken (conjunctivitis, iritis, iridocycltis, keratitis). Heeft u rosacea en klachten van de ogen, meldt dat dan altijd aan de huisarts of dermatoloog. Het is mogelijk dat een oogarts uw ogen moet controleren.

Hoe wordt rosacea behandeld?

Algemeen
Behandel de huid altijd met zachtheid:

 • was het gezicht altijd met lauw-warm water
 • gebruik een zeepvrije-wasgel, en deze zo min mogelijk
 • gebruik geen washand 
 • dep het gezicht droog, wrijf niet. 
 • voorkom dat de bloedvaatjes in de huid gaan openstaan: wees voorzichtig met warme dranken, hete kruiden en alcohol. 
 • gebruik geen irriterende cosmetica 
 • voorkom sterke blootstelling aan zonlicht: door zon beschadigde huid is gevoeliger voor het ontwikkelen van rosacea

Couperose
Couperose wordt bij vrijwel alle mensen met rosacea gezien. Soms ontstaat het al vroeg na het begin van de rosacea, bij anderen is het een restverschijnsel. Couperose bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat die nooit vanzelf verdwijnen. Couperose is tegenwoordig goed met VPL of Apilus te behandelen.


Rhinophyma
Rhinophyma is een eindstadium van rosacea, waarbij de neus sterk verdikt en over het algemeen zeer rood verkleurd is. Er worden 4 typen rhinophyma onderscheiden:

 • glandulaire vorm (meestal niet-symmetrische vervorming)
 • fibromateuze vorm (meestal huidkleurig) 
 • fibro-angiomateuze vorm (rode- tot donkerrode verkleuring, puistjes) 
 • actinische vorm (plaatselijk verdikt)

De behandeling voor alle vormen van rhinophyma is gelijk: de rosacea moet tot rust gebracht worden met antibiotica. Daarna is het mogelijk de neus chirurgisch weer in model te brengen. Dit kan door snijden, coagulatie, dermabrasie of lasertherapie. De behandelingen worden over het algemeen uitgevoerd door plastisch chirurgen.


Couperose


Wat is couperose?

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Hoe ontstaat couperose?

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Wie krijgt couperose?

Vooral mensen van Noord-West Europese origine met een relatief licht huidtype kunnen vroeg of laat last krijgen van deze toename van bloedvaatjes.

Vraag naar onze behandelmogelijkheden van couperose.

  Site by QForma Facebook Alliantie Zonnevlecht Sitemap